Een groen bedrijf van A tot Z

Een groen bedrijf van A tot Z

Iedereen heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om het milieu hier op deze planeet. Als bedrijf draag je misschien wel een grotere verantwoordelijkheid. Gelukkig zijn er meerdere manieren om hier het één en ander aan bij te dragen, een gezond milieu. In deze blog vertel ik je hoe je dat kan doen. Lees je mee?

Duurzame Inkoop

Eén van de eerste stappen die jouw bedrijf kan nemen om milieuvriendelijker te worden, is door te kiezen voor duurzame inkooppraktijken. Koop producten en materialen in die zijn vervaardigd met respect voor het milieu, zoals gerecyclede materialen, biologisch katoen en FSC-gecertificeerd hout. Hierdoor verminder je niet alleen je ecologische voetafdruk, maar stimuleer je ook duurzame productiemethoden. We willen zo min mogelijk verspillen immers, dat is ook niet nodig en goed voor de portemonnee van je bedrijf.

Energie-Efficiëntie

Het verminderen van energieverbruik is een krachtige manier om de impact van jouw bedrijf op het milieu te verminderen. Investeer in energiezuinige apparatuur, verlichting en HVAC-systemen. Moedig medewerkers aan om bewust om te gaan met energie, zoals het uitschakelen van ongebruikte apparatuur en het optimaliseren van de klimaatregeling. Een stikstofberekening is nodig wanneer je een project moet uitvoeren. Als de uitstoot te hoog is, mag de uitvoering niet. Dan weet je ook dat je bedrijf niet groen bezig is met hoe het project nu gepresenteerd staat. Laat een stikstofberekening maken voor je een groot project van start laat gaan.

Afvalbeheer en Recycling

Een doordacht afvalbeheerbeleid is essentieel. Zorg ervoor dat jouw bedrijf recyclingfaciliteiten en composteermogelijkheden heeft. Verminder het gebruik van single-use plastics en moedig hergebruik aan. Door bewust om te gaan met afval kun je niet alleen de hoeveelheid stortplaatsafval verminderen, maar ook een positieve boodschap naar klanten en medewerkers sturen.

Duurzaam Transport

Als jouw bedrijf betrokken is bij logistiek en transport, overweeg dan manieren om dit proces milieuvriendelijker te maken. Gebruik bijvoorbeeld elektrische of hybride voertuigen voor leveringen, moedig carpooling aan onder medewerkers, en onderzoek de mogelijkheden van groene leveranciers voor transportdiensten. Soms is het uitbesteden hiervan ‘groener’.

Educatie en Bewustwording

Bewustwording creëren is een krachtig middel om duurzaamheid te bevorderen. Organiseer workshops en trainingen voor medewerkers over milieukwesties en duurzaamheid. Moedig hen aan om duurzame praktijken in hun dagelijkse werkzaamheden te integreren en stimuleer open gesprekken over hoe het bedrijf nog groener kan worden. Zoals gezegd heeft iedereen een verantwoordelijkheid en een steentje bij te dragen, als bedrijf kan je de mensen om je heen helpen.


Geef een reactie