Waar komt de term ‘Cyber Monday’ vandaan?

Waar komt de term ‘Cyber Monday’ vandaan?

Nederland is pas net gewend aan de term ‘Black Friday’. Dit staat officieel voor de laatste vrijdag van de maand november waar bedrijven massaal met kortingen strooien. Vanzelfsprekend duiken consumenten hier allemaal tegelijk op, waardoor recordomzetten worden gedraaid op deze dag. De term is over komen waaien uit Amerika. Daar is Black Friday de dag na Thanksgiving op de laatste donderdag van november. Maar marketeers hebben nu een nieuwe term bedacht: Cyber Monday. Wat is dat nu weer?

Cyber Monday zou officieel de start van de kerstverkoop moeten inleiden. Deze dag is echter volgens precies hetzelfde concept gebouwd als Black Friday. Winkels geven ook op deze dag hele hoge kortingen, waardoor consumenten weer als een gek gaan kopen. De grote breinen achter dit concept zijn Ellen Davis en Scott Silverman. Als je een iPhone Black Friday stijl koopt, betaal je bijvoorbeeld niet per se minder geld, maar krijg je een giftcard ter waarde van een bedrag. Dit kan wel oplopen tot 200 euro. En daar kun je dan dus weer een nieuw product van Apple voor kopen! 

Grootste omzetten op Cyber Monday

Hoewel Cyber Monday relatief nog erg jong is, hebben veel grote bedrijven op deze dag records gedraaid. Zo beleefde Amazon bijvoorbeeld de grootste winkeldag in de geschiedenis van het bedrijf op de Cyber Monday van 2018. Sowieso zijn de verkopers van elektronica gek op Cyber Monday, vanwege de enorme verkoopcijfers. 

Steeds meer bedrijven spelen dan ook helemaal in op Cyber Monday. Zo gebruikte stofzuigergigant Dyson Black Friday om hun product aan zoveel mogelijk mensen te verkopen. Dit klinkt logisch, maar de tactiek van Dyson was om hun stofzuigers bijna tegen inkoopprijs te verkopen. Daardoor kwamen veel mensen in aanraking met het merk. Logisch gevolg was daarop weer dat veel mensen bij de aanschaf van hun volgende stofzuiger weer voor Dyson gingen en wel het volle pond betaalden.    

Cyber Monday in Nederland?

In Nederland is Cyber Monday nog niet echt een groot fenomeen. In ons koude kikkerlandje is Black Friday pas net ingedaald. Wel is het zo dat Black Friday in Nederland over meerdere weken voor- en na de officiële datum (laatste vrijdag van november) wordt uitgesmeerd. Hierdoor ontstaat eigenlijk hetzelfde effect als Cyber Monday in Amerika. Namelijk dat mensen heel veel spullen kopen tegen aantrekkelijke prijzen. Toch is het wachten tot tot de term ook hier zijn intrede doet. Aangezien het fenomeen ‘Black Friday’ ook zo snel was overgewaaid, is het niet uit te sluiten dat we binnenkort allemaal weten wat het is.


Geef een reactie