Zo ga je als ondernemer om met PMD bedrijfsafval

Zo ga je als ondernemer om met PMD bedrijfsafval

Vrijwel iedere onderneming produceert PMD afval. Dit komt doordat vrijwel iedere organisatie werkt met verpakkingsmateriaal van bijvoorbeeld plastic. Maar hoe ga je als ondernemer efficiënt om met het verzamelen, scheiden en afvoeren van dit type bedrijfsafval? Je leest er alles over in dit blog.

Wat valt er onder PMD afval?

PMD staat voor plastic, metalen en drankenkartons. In een PMD container verzamel je dus drie verschillende afvalsoorten bij elkaar. In de categorie plastic is het alleen toegestaan om plastic verpakkingen weg te gooien; hard plastic (zoals een plastic emmer) mag niet in deze container. Op het gebied van metalen afval valt blik onder PMD en mogen ook metalen deksels en/of doppen en aluminiumfolie in deze afvalcontainer. Wil je drankenkartons in deze container verzamelen? Dan is het een vereiste dat deze kartons leeg zijn. 

Waarom is het slim om PMD afval te scheiden?

Het scheiden van afval kost soms wat tijd en moeite; zo moeten er afvalbakken op verschillende plaatsen in het bedrijf geplaatst worden, moeten medewerkers bij het proces betrokken worden en moet het afval gescheiden aangeboden worden bij de gemeente. Toch brengt de investering van deze tijd veel voordelen met zich mee, zoals:

  • Een besparing op de afvalkosten: Door je bedrijfsafval beter te scheiden, bespaar je flink op de kosten van het aanbieden van je bedrijfsafval bij de gemeente. Wanneer je PMD afval niet scheidt, belandt dit afval namelijk tussen het restafval. De kosten voor restafvalcontainers en het verwerken van restafval liggen veel hoger dan die van PMD afval. Dat is omdat er meer tijd zit in het sorteren en verwerken van restafval, en omdat de overheid hogere tarieven hanteert vanwege de schadelijke stoffen die er bij de verwerking vrij kunnen komen.

  • Het is beter voor het milieu: PMD afval is vaak erg goed te recyclen. Door dit type afval gescheiden aan te bieden, maak je recycling mogelijk en zijn er minder grondstoffen nodig voor de productie. 

Hoe kun je PMD afval in een bedrijf slim verzamelen en scheiden? 

Wil je aan de slag met het scheiden van je PMD afval? Zorg er dan voor dat er op alle plekken binnen je organisatie waar deze afvalsoort voorkomt, een specifieke PMD afvalbak of -container geplaatst wordt. Plaats vervolgens een grote container waarin al het PMD afval verzameld wordt en biedt het afval in deze container aan bij de gemeente. Je kunt er ook voor kiezen om een container te huren bij een externe partij, zodat deze partij de afvoer van het afval voor je kan regelen.


Geef een reactie