Zonnepanelen: trends en ontwikkelingen

Zonnepanelen: trends en ontwikkelingen

Een zonnepaneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. De energie is duurzaam en schoon. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, zoals monokristallijn of polykristallijn. Zonnepanelen staan de afgelopen jaren veel in het nieuws. Is het nu wel of niet rendabel, hoe lang duurt het tot het zijn vruchten afwerkt, is het wel zo milieu bewust, etc. Er is ook veel onderzoek naar gedaan en het blijft een actueel onderwerp. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar relevante onderzoeken en feitjes over zonnepanelen, zodat alles helder op een rijtje staat.

Opbrengst

Over het algemeen is de opbrengt van zonnepanelen voldoende om bij te dragen aan het energieverbruik van een huis. Het bespaart flink op de energierekening. Een zonnepaneel wekt 250 Wp per uur. Wp is een afkorting voor het nominale paneelvermogen. Voor een huishouden met 3500 kWh stroom, zouden er 16 zonnepanelen nodig zijn. Op de dagen dat de zon hard schijnt, is de opbrengst hoger dan het energieverbruik. De overgebleven energie kun je dan leveren aan de energieleverancier. Hiervoor krijg je een vergoeding. Vaak is de terugverdientijd zes jaar. Houdt er wel rekening mee dat zonnepanelen minder kunnen gaan functioneren met de tijd. Hierdoor zal het rendement kunnen afnemen. Wil je zeker zijn van de terugverdientijd? Reken dan zelf de opbrengsten uit met BTW en prestatiechecks online.

Aanschaf

De aanschaf van zonnepanelen is een hele investering. Je moet daarbij ook op een aantal aspecten letten. Allereerst moet je weten hoeveel je wil en er op jouw dak passen. Daarna komt het kiezen van de kleur, namelijk zwart of donkerblauw? Naast de kleur zit er ook verschil in het rendement. Ook moet je kijken naar de efficiëntie, capaciteit en afmetingen. Per zonnepaneel moet je ongeveer denken aan €250. Ervan uitgaande dat je er wel een paar nodig hebt, is dit een flinke prijs. Gelukkig kun je ook zonnepanelen huren. Hierdoor ervaar je wel de lusten, maar niet de lasten. De reparatiekosten, verzekeringskosten en eventuele extra kosten zijn dan niet voor jou, maar voor de verhuurder. Het huren van zonnepanelen is eenvoudig en kan snel geregeld worden. Je kunt de panelen huren tot maximaal 10 jaar.

Trends

Zonne-energie is enorm populair. De nieuwste techniek op het gebied van zonnepanelen zijn de extra busbars. Hierdoor kan er meer elektriciteit worden opgewekt. Het vermogen gaat omhoog, waardoor je veel meer energie kunt schrijven met je huidige zonnepaneel. Ook zijn er ontwikkelingen op het gebied van zelf-consumptie. StorEdge heeft een soort batterij gedacht, waarbij je zonne-energie kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit komt doordat eerdere opwekte energie wordt opgevangen in deze batterij. Je kunt ook energie terug leveren. Super handig!


Geef een reactie