Ecologisch verantwoorde fashion

Ecologisch verantwoorde fashion

In de herfst begint het al te rommelen; het wordt tijd voor Fashion Week. Nieuwe trends, garderobes, innovatieve kledingstukken en fashionista’s  staan te popelen om zich aan de wereld te laten zien. De meest bekende fashion week is natuurlijk de Paris Fashion Week, omdat Parijs al jaren als modehoofdstad van de wereld wordt gezien. Wat mooi is, is dat nu in 2019 er veel meer ruimte is voor ecologische aspecten in de mode. Er wordt nu gekeken naar herkomst van de stoffen, hoe de kleding wordt gefabriceerd en of het recyclebaar is. Tegenwoordig zijn mensen veel meer bezig met de gedachte: ‘Is dit goed voor het milieu?’ en dat heeft een positief effect op zowel de aarde, als de fashionwereld. Zo maakt het schoenenmerk Mason Garments damesschoenen van ecologisch verantwoord gelooid leer.

Het klimaat.

We weten nog niet zo heel erg lang af van ons effect op het klimaat, met de uitlaatgassen, onze ecologische footprint (gebruik van plastic, vervuiling) en natuurlijk de koeien en -varkensscheetjes. Huh?! Ja, dit is echt waar, google dit gerust. Ik weet al van het gat in de ozonlaag in Australië sinds ik klein ben, maar het doet mij niet veel; ik woon er niet, heb er geen last van, en de verschillen in ons eigen klimaat zijn nu nog klein.
Tegenwoordig zie je veel meer in het nieuws over het klimaat, zoals Donald Trump die zich uit het Parijsakkoord over het klimaat terugtrekt, over de smog in China, en de toename aan tornado’s, storm en overstromingen. Vooralsnog gebeurt dit meer in Amerika, en de hoger geleden gebieden. Nederland is een klein landje aan het water, en loopt daarom meer overstromingsgevaar. Maar het zal jullie ook zijn opgevallen dat de seizoenen een beetje in elkaar lijken over te lopen; tegen de winter aan hadden we ineens afwisselend 18 graden dagen gevolgd door sneeuw en hagel. De zomers worden steeds een beetje heter; maar omdat het nog niet de spuigaten uitloopt, hebben we er nog niet zo’n last van. Klimaatverandering gaat geleidelijk, maar niet zonder slag of stoot.

Fashion.

Daarom is het mooi dat nu ook de fashionwereld zich bezig houdt met het redden en behouden van de wereld. Mode is leuk, maar ook verantwoord. Draag wat je wil, maar zorg dat het sustainable is; bijvoorbeeld gemaakt van recyclebare stoffen, biologisch afbreekbaar, of zorg dat een deel van de opbrengsten bijvoorbeeld naar een organisatie gaat die het regenwoud red. Doe mee!


Geef een reactie