Groen huis hoort ook bij de natuur

Groen huis hoort ook bij de natuur

Zoals je van mij gewend bent, heb ik het elke keer weer over mijn visie op de natuur en alles wat daarbij hoort. Vandaag ga ik het over iets hebben, dat naar mijn mening ook zeker belangrijk is voor de natuur. Ik ga je namelijk vertellen hoe je eenvoudig jouw huis wat groener kan maken. Denk bijvoorbeeld aan dingen die je snel kunt aanpassen om vervolgens een beter energielabel te krijgen. Door zo’n ‘groen’ huis hebben draag je namelijk toch een beetje beter bij aan het milieu en de natuur. Dus ga er maar eens goed voor zitten en ontdek wat je allemaal kunt doen!

Goede isolatie op de juiste plekken

Misschien heb je een wat oudere woning. In dat geval kun je al een verschil maken door nog eens kritisch naar de isolatie te kijken. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1970 niet optimaal geïsoleerd? Daar kwam ik bij mijn huisje zelf ook achter. In mijn woning staat namelijk iets dat de experts onder ons een spouwmuur noemen. Dat is in feite een dubbele muur met wat ruimte ertussen. Die dubbele muur was bij mijn huisje helemaal niet geïsoleerd! Daar heb ik dus gelijk iets aan gedaan!

Belangrijke apparatuur vernieuwen of vervangen

Ik begrijp natuurlijk ook wel dat het huis optimaal isoleren niet de meest handige optie is. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om jouw huis ook wat ‘groener’ te maken als je graag bij wil dragen aan het instandhouden van de natuur. Zo is het ook aan te raden om belangrijke apparatuur tijdig te vervangen en installeren. Neem bijvoorbeeld de CV-ketel. De ketel die bij mij in huis hing, was op zich niet slecht. Het verschil tussen mijn ketel en de nieuwere varianten zit voornamelijk in de techniek. Hierdoor was mijn CV-ketel niet echt optimaal. Dus ik besloot na verloop van tijd een nieuwe CV-ketel te plaatsen. Een CV-ketel installeren is behoorlijk technisch, dus dat heb ik overgelaten aan de experts. Door tijdig belangrijk apparatuur zoals een CV-ketel te vernieuwen of te vervangen, kun je dus je huis ook al wat ‘groener’ maken!

Duurzame warmte als ultieme optie

Wil je echt bijdragen aan een beter milieu en houd jij je regelmatig bezig met de staat van de natuur? Dan is het een idee om te investeren in duurzame warmte. Voor mijzelf is dit helaas nog een te prijzige optie, maar op de lange termijn zou ik het wel graag willen. Dingen zoals zelf zonne-energie op te wekken en water verwarmen dankzij een zonneboiler staan zeker op mijn ‘groene’ verlanglijstje. Ik zie namelijk duurzame warmte als ultieme optie om een woning wat ‘groener’ te maken!


Geef een reactie