Een kruiden-blokhut bouwen, hoe doe je dat?

Een kruiden-blokhut bouwen, hoe doe je dat?

Zoals jullie weten begeef ik mij graag in de natuur. Gelukkig heb ik een grote tuin waar ik nog genoeg in kan doen. Nu het voorjaar weer in zicht komt heb ik besloten om een blokhut in mijn tuin te gaan maken. In de blokhut wil ik een kruidenkast van hout om zo mijn eigen kruiden te kweken. Het leek me leuk om er dan een zithoek bij te maken en een kleine barbecue gemaakt van een paar bakstenen die ik nog heb liggen. Zo kun je een soort ‘kruiden-blokhut’ maken in je eigen tuin en je hebt altijd verse kruiden binnen handbereik. Ik zie mezelf al helemaal zitten deze zomer! Maar wat heb je nou allemaal nodig voor een blokhut? Ik ben op onderzoek uitgegaan en deel dit natuurlijk graag met jullie.

Hoe gaat de blokhut er uit zien?

Het belangrijkste is natuurlijk om goed te bedenken hoe jouw blokhut er uit moet komen te zien en wat er kan in jouw tuin. Je hoeft geen architect te zijn om een inschatting te maken van hoe jouw blokhut er uit moeten komen te zien. Kijk wel goed naar de maten van jouw tuin en wat je precies in je blokhut wilt hebben. Mijn kruidenkast wil ik bijvoorbeeld rondom afgedekt hebben met wat dikkere wanden terwijl de zithoek open mag zijn rondom. Voor kast en de de houten zithoek zou ik een aantal losse steigerhout planken nodig hebben. 

Hoe bouw je een blokhut?

Mij werd al gauw duidelijk dat de fundering en ondergrond van de blokhut wat lastig kan worden. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat je blokhut exact waterpas staat. Ook het precies haaks opbouwen van de wanden is een must. Voordat je dus ook maar iets gaat bouwen; meten, meten en nog meer meten. Wanneer het frame eenmaal staat kun je toewerken naar de blokhut zoals je hem wilt hebben. Je kan er voor kiezen om een deel van de wanden open te laten en daar een raam of een deur in te plaatsen. Voor het dakbeschot heb je soms dwarsbalken nodig. Bedenk wat voor dak je wilt en hoe groot deze moet zijn. Iets wat overigens vaak vergeten wordt is het plaatsen van een dakgoot.

Een bouwpakket of blokhut op maat?

Klinkt dit je allemaal toch wat ingewikkeld in de oren? Je kan er voor kiezen om een standaard type blokhut te nemen en die dan elkaar te zetten. Maar je kan ook op basis van jouw ontwerp maatwerk onderdelen kopen. Ik heb uiteindelijk gekozen om via nobelhout.nl onderdelen op maat te bestellen voor mijn kruiden-blokhut. Daar vond ik alle blokhut accessoires- en profielen en andere houten onderdelen die ik nodig heb plus losse steigerhout planken voor de zithoek. Het tuinhout van nobelhout.nl heeft tevens een FSC-keurmerk wat voor mij de keuze nog beter maakte. Nu aan de slag!


Geef een reactie